Házakban Jártunk

Újpalotai víztoronyház

2015. február 19.

Egy barátom ajánlotta hónapokkal ezelőtt, hogy nézzük meg az 1975-ben Tenke Tibor munkájaként épült víztoronyházat Újpalotán, és csak most jutottunk el odáig, hogy nyélbe tudtuk ütni a dolgot. A ház elég messze van a belvárostól (Nyírpalota út 71., 7-es busz végállomása), kicsit már vidéken éreztük magunkat, itt ugyanis már szóba elegyednek az emberrel a buszon. A cél eltéveszthetetlen volt, mert a víztoronyház nagyon magas (60 m), mindenhonnan látszik a környékről:

wp_20150207_14_38_35_pro.jpg

ujpalota_torony2.jpg

 Azt hiszem, egy szóval le lehet írni ezt a házat: borzasztó. Borzasztó érdekes, borzasztó nagy, borzasztó rossz és borzasztó jó. Érdekes, mert ennek elsődleges funkciója eredetileg víztorony, ma már csak lakóházként funkcionál. Micsoda elvetemült ötlet egy víztornyot körbeépíteni lakásokkal? Emiatt aztán - ahogy az előbb írtam - nagyon magas. A lakások nem tudom, milyenek lehetnek, gyanítom, hogy elég rosszak, főleg mert sötétnek tűnnek:

wp_20150207_15_44_34_pro.jpg

ujpalota_torony3.jpg

Egy szinten 6 lakás van, ebből négynek egy darab ablaka van, az is egy zárt erkély, ami fölé kinyúlik a felső szomszéd erkélye, elég sötét lehet. Íme az alaprajz az általános emeletről:

(kép forrása)

De mégis, végeredményben borzasztó jó! Fantasztikus, ahogy találkozik ez a két igény: sok lakás és magas ház a víztorony miatt. Minden alá van rendelve ennek a funkciónak, például az építési technológia sem kifejezetten lakás-barát; csúsztatott zsalus módszerrel építették a házat, azaz ugyanazt a zsaluszerkezetet húzták föl egy emelettel feljebb, miután megszilárdult a beton, emiatt - hogy ne akadjon bele a zsaluba a fal - az épületnek lekerekített sarkai vannak. Egy gömbölyded szobát elég nehéz bebútorozni, viszont csak a nagy lakások falai lekerekítettek, és ott is csak egy hálószobai sarok kritikus... Igazából elég okos ez az alaprajz! Mindent megtettek, hogy a lakásokon ne essék csorba az építési technológia (illetve az eredeti funkció) miatt. A funkcióról annyit, hogy csak tíz évig működött a víztorony, azóta az épület már csak lakóház.

Amikor a házban jártunk, nem nagyon értettük, hogy mikor hol vagyunk, nehéz volt összerakni - de aztán megtaláltuk az épület metszetét és érthetőbbé vált; ezért most ezen a metszeten fogom bemutatni, hogy hol jártunk és mit láttunk.

ujpalota1.jpg

(kép forrása)

Látszik, hogy jó nagy, és az egésznek a lelke az a ház tetején lévő 12 m magas víztartály, melybe a liftakna és a lépcsőház közti csövön pumpálták fel a vizet.

Bejárat

ujpalota_bejarat22.png

 

 A nyíllal jelzett oldalon kell bemenni, két ajtó is volt, csak az egyiket lehet már használni. Itt mindenből kettő van egyébként: két ajtó, két lift, két lépcsőház...

ujpalota_bejarat3.jpg

ujpalota_bejarat5.jpg

A 2-essel jelzett oldalon a víztoronyhoz tartozó helységet lehet elérni a metszet szerint:

ujpalota_bejarat4.jpg

Miután nincs pince, ezért a tárolókat az első emeletre rakták (3), legalább is ez van kiírva, mindenesetre a lift nem áll meg az első emeleten. Ha gyalog közelítettük meg az első emeletet, zárt ajtókba ütköztünk.

Bemenve az előtérben igényes részleteket találtunk:

ujpalota_postalada.jpg

Micsoda kivilágított, íves postaláda (kettő van belőle persze), a padlón szürke kő... a plafonon eredetileg kis lyukakban 1-1 villanykörte világított, mára ezeket lecserélték neoncsövekre. Sajnos nem tartják nagy becsben a házat:

ujpalota_lift1.jpg

Összevissza gányolva minden, a plafonról lóg egy köteg kábel... Na mindegy. 

Lift - lépcsőház - folyosó

ujpalota_metszet2_1.jpg

Két lift van (4), egy teher és egy normál. Sokkoló volt belül meglátni a 17 emeletnyi gombot... És volt pár, a komcsi időkből fennmaradt karcolás is a liftajtón:

ujpalota_lift4.jpg
Ja ha már a feliratoknál tartunk, valamelyik eldugott sarokban valaki próbálgatta a falon, milyen költő lenne belőle:

ujpalota_firka.jpg

Hát jólvan. Jól indul a vers, erős kezdés, csak aztán nem lett vége.

A lépcsőház (5) sötét, lehangoló és kék. Gondolom azért kék, mert utal a víztoronyra... (Miközben ezt a posztot írom, állandóan szomjas vagyok egyébként:)...)

ujpalota_lh1_1.jpg

Nem túl szívderítő, viszont szerintem nincs ember, aki lépcsőzne egy ekkora házban. Lépcsőházból is kettő van egyébként (ld alaprajz), engem ez is megkavart a tájékozódásban.

A lakások előtt folyosók (6) csak azért érdekesek, mert itt jól látszik, hogy valóban ívesek a falak az építés miatt.

ujpalota_lh2.jpg

ujpalota_lh3.jpg

Ez egyébként jól nézett ki a helyszínen is.

Na de aztán!... Felmentünk a tizenhetedikre (!!!!) és kinéztünk a folyosó ablakán, kb. ötven méter magasságban voltunk, ráláttunk a tízemeletes panelek tetejére, nem mindennapi látvány! Mintha egy irányító toronyban lettünk volna. Lenyűgöző volt még úgy is, hogy Újpalota undorító (bocsi) és tiszta kosz volt az ablak, amin kinéztünk.

ujpalota_view1.jpg

ujpalota_view2.jpg

ujpalota_view3.jpg

És aztán különös dolog történt.

Különös dolog

Felmentünk a 17. emeletre, ahonnan a lépcsőn még egy emeletet fel tudtunk menni (7). 

ujpalota_metszet3_1.jpg

Sajnos csak utólag tudtuk meg, hogy itt, a tizennyolcadik emeleten a ház két oldalán nem egyéb van, mint egy-egy KÉTSZINTES SZOLGÁLATI MŰTEREMLAKÁS!!!!!!......... Kívülről látszik is a panoráma terasz, ami mindkét szinten megtalálható a lakásban!!!!!!

ujpalota_muterem.jpg

Nnnnaa???? NNNNANANnaaaa???!!?? Hihetetlen, hogy ennek a szikár, funkcionalista épületnek a legtetején két darab kétszintes luxuslakás van, amit szolgálati lakásként használtak/nak a művészek. Ezt teljesen véletlenül egy videóból tudtuk meg, nézzétek meg, csak három perc az egész, és tök érdekes. Lehet, hogy vissza kellene menni összebarátkozni a bácsival és bemenni, megnézni, milyen a lakása. 

Azt hittük, a tizennyolcadik emeletről nincs tovább, de tévedtünk. Akkor egy még különösebb dolog történt.

Még különösebb dolog

A metszeten látható, hogy a ház tetején a víztartály mögött felmegy egy szűk lépcső a tetőre (8).

ujpalota_metszet4.jpg

Szóval ott álltunk a 18. emeleten, azt gondoltuk, innen már nincs tovább. Csakhogy egy kis lépcső tetején találtunk egy vasajtót.

ujpalota_teto2.jpg

A vasajtó persze zárva volt. Láttuk, hogy kéttollú kulcs nyitja. Az én kulcscsomómon pont volt egy ilyen kulcs, belepróbáltuk, és mint a mesében: kinyitotta! Az ajtón túl egy szűk helyiségben találtuk magunkat, ahol egy piros, ipari vaslétra vezetett föl jó hosszasan az égbe.

ujpalota_teto1.jpg

Az az igazság, hogy gyáva vagyok és tudom, hogy bepánikoltam volna a szűk, sötét, magas létrán, úgyhogy én lent őrködtem a létra alján és ezután már csak a fiúk elmondására hagyatkozhattam.  Ők fölmentek még négy szintet a létrán, aminek volt egy olyan szakasza, ahol teljesen sötét volt, mert ott valamiért nem volt ablak. Fölérve egy ajtót találtak, ami nyitva volt, és ez kivezetett a tetőre. A tető tele volt antennákkal, és nem volt körben korlát, úgyhogy inkább hanyagolták ezt a tető témát 60 méter magasságban.

ujpalota_tetoo1.jpg

ujpalota_tetoo3.jpg

Hát, így történt ez az újpalotai kirándulás. Keresztbe-kasul végigjártuk a házat, megpróbáltuk felfogni, mi miért van úgy, ahogy van, nagyon jól éreztük magunkat közben, ez az épület tényleg egyedülálló, fantasztikus létesítmény. Búcsúzóul még idebiggyesztek pár képet a házról:

ujpalota_bucsu2.jpg

ujpalota_bucsu1.jpg

ujpalota_bucsu3.jpg

ujpalota_bucsu4.jpg

Mindenképpen nézzétek meg, ha arra jártok, akár csak kívülről is, mert nem mindennapi látvány. Sziasztok

 

süti beállítások módosítása