Házakban Jártunk

Hűvösvölgyi út - BKV házak

2014. szeptember 03.

Egy ismerősöm adta a tippet, hogy nézzük meg a BKV házakat a Hűvösvölgyi úton, ez öt darab, egymáshoz nagyon hasonló lakóház, amit annak idején (mittomén mikor, tán az 1900-as évek elején) a BKV épített a dolgozóinak. Azóta a lakások egy jó részét eladták, de pár még mindig a BKV tulajdona és a dolgozók laknak benne. Szóval vasárnap "reggel" kinéztünk az ablakon, láttuk, hogy esik az eső, köd van, minden undorító - tehát sétára teljesen alkalmas idő van, nézzük meg a  BKV házakat.

Imádom a telepeket! Ha valamiből több van, nagyobb eséllyel elhiszem, hogy az alapegység jó. Ez olyan, mint a divat. Látok egyvalakin a bokája fölé érő nadrágot, kicsit még sajnálom is, hogy nem kapott a boltban hosszabbat. Látok még 10 emberen ilyet, és egyből én is szeretnék egyet. Ez gyarlóság és oktalan dolog, és a közösség általi befolyásolhatóság is, de... hát ez van.

Mindazonáltal, ezeknél a képeknél szeretnék arról megemlékezni, hogy mennyire elképesztően igénytelen emberek ezek, akik így bírják kifesteni a házat. Tessék megnézni, egyik jobb, mint a másik, a közelebbinek csak az alját festette ki ezzel a krémsárgával, a középső csak az elülső homlokzatot kente ki, a szélső meg eltávolította a vakolatdíszeket. Jaj biztos csak viccelt az építész ezzel az okkersárgával, és valójában ilyen vajsárgát akart! Ahogy hiszünk az orvosnak, az ügyvédnek, a gázszerelőnek, úgy miért nem tudunk hinni az építésznek, hogy esetleg ért a dologhoz és jó, amit csinál? Na.

Furcsák ezek a házak, az átlag dolgozóknak épültek, nagyok, oldalfolyosósak, egymás felé néznek, pedig biztos, hogy jó a kilátás, mert kis dombon is van és jó magasak, de a lakások mégis oldalra néznek. Egyébként engem mindig meghat, ha egy cég lakást építtet a dolgozóinak, ahogy az óbudai gázgyárnál is láttuk, szívmelengető, ha a munkáltató szociálisan is foglalkozik a dolgozóival :)

Nem árasztottak túl jó hangulatot, olyan hodály-szerűek voltak.

Néhol a házak közti kis kert jól nézett ki, néhol teljesen elhanyagolt volt, alapvetően elég szedett-vedettnek tűnt. És rossz állapotban is voltak a házak.

Totál kihalt. Nem hiszem, hogy jó lakások lehetnek, keskenyek, kicsik, hidegek. Alapvetően hasonlók voltak a házak, de eltérő lakóközösségek lakják, van, amelyik nagyon elhanyagolt, van, amelyik egész jó. Ja igen, még a kertről: ez egy nagy placc eredetileg, ahol áll ez az 5 ház, de már nem annyira körüljárható, mert felszabdalták kerítésekkel, csak úgy. Minden kis házak közötti kertrész más képet mutat, pl volt egy ilyen csöves tanya is:

Itt van ez a borostyán-lugas, arra a táblára meg az van írva, hogy ha nincs itt dolgod, akkor húzzál innen te bunkó - csak szebben megfogalmazva. A kertek végében pedig ott a remiz!

Ott alszanak a villamosok, jó közel van a munkahely! :)

Miután körülnéztünk a kertben, betértünk a  házakba.

Ez egy jobb állapotban lévő példány, itt a lépcsőház is fel volt újítva, ki volt festve:

Jaj de ari ez a kifele hajló virág :)

Szóval ez kis kedves volt, elég sokat nyom a latba, hogy milyen állapotban van a  ház. És van, ahol biztonságosabb is, nem lehet az egész folyosón zavartalanul végigcaplatni bárki számára.

Ha a házak közötti rétet nem is, de ezt a tornácos-oldalfolyosós dolgot aktívan használja mindenki.

Mindenhol székek, hamutartó, mittudomén. Ja, meg egy bazár is:

Hehehe... megtoldotta még 10 nm-rel a lakását. Van reflektoros világítás is, és furcsa cső a plafonon... De a folyosó éke: a dísztárcsa! lehet, hogy erről olvassák le az időt, ami eléggé mindegy lehet, hogy mennyi.

Egy másik, rossz állapotú házban meglehetősen rosszul éreztük magunkat.

Hááát...

Nagyon le van pukkanva szegény. Ez meg külön vicces volt:

Emögött az ajtó mögött egy folyosói közös wc található. Benéztünk és ott volt egy wc csésze elhagyatott környezetben. Először azt hittem, lakás, de ez az ajtó csak 60 cm lehetett.

Ne ez a vécés legyen az utolsó kép...

Ez azért szimpatikusabb, még úgy is, hogy csak az alsó szint van kifestve, és hogy valaki beüvegezte a felső szinten a tornácot. -.-

Szóval, hát én nem tudom. Különlegesnek különleges a hely, de nem annyira győzött meg, és nagyon furcsa, hogy egy (vagy több) drága telken, burzsuj környezetben vannak ezek a házak, béna lakásokkal, és akik itt laknak, biztos, hogy nem gazdag emberek. Egyszer végleg le fog rohadni, lebontják a házakat és valami nagy, csilivili dolgot építenek a helyére. Lehet, hogy szenyó vagyok és lehet, hogy nincs igazam, de nem biztos, hogy annyira bánni fogom, pedig én tényleg igazat szoktam adni a régi házaknak.

-teti

süti beállítások módosítása